Treceți la conținutul principal

Prezentat

Sărbători de iarnă 2022

 

Proceduri si reguli sunt dar nu pentru toti



    Astazi voi comenta despre off road sau placerea de a te deplasa ... fara drum. Da, este o placere pentru unii si deranj pentru altii. Hai sa vedem. Exista o prevedere in Codul Silvic al Romaniei, legea nr. 46/2008 la Art. 54 care stipuleaza urmatoarele:
(1) Accesul public in padure este permis numai in zone amenajate si pe trasee marcate in acest sens. 
(2) Accesul public in padure cu autovehicule, motociclete, ATV-uri sau mopede este interzis, cu exceptia activitatilor sportive, de recreere si turism, care se pot practica numai cu acordul proprietarului sau al administratorului padurilor proprietate publica a statului.

      Este clar si scris in lege dar... nu se respecta. Ce rezulta de aici este ceva tipic romanesc in care cei putini nu au respect fata de cei multi si actioneaza in baza unor gandiri simpliste de genul: mie imi place sa fac sport in natura. Daca ar fi tari cu sportul s-ar deplasa cu bicicleta dar sunetul tevii de esapament ii face sa se simta barbati. Ce conteaza cum suna valea! Ce conteaza disparitia cerbilor din campul vizual al celor care se deplaseaza clasic: pe jos. Asa dispare ciripitul de pasarele din padure si apare caraitul motorului. Dar lege avem! Lege pentru unii si fara de lege pentru altii este un specific romanesc si din pacate cred ca nu putem scapa destul de repede de aceasta tara. Avem o speranta: legi si reguli europene care sa ne afecteze in mod direct. Revenind la specificul acestui blog si poate si intr-o perceptie mai optimista voi remarca valul pe care GDPR il face si asupra pamantului romanesc. Odata cu aplicarea acestui regulament cred ca se vor clarifica multe lucruri pe NET. Nu vreau sa insist asupra acestui aspect astazi ci asupra modului in care se trateaza romaneste si aspectul legat de noul regulament. Oportunitatea unor afaceri este scoasa imediat pe taraba si apar servicii noi. Este de admirat cat de repede s-au creat specialistii in protectia datelor si cat de repede au aparut firme specializate in auditul unui site d.p.d.v. al protectiei datelor personale. Preturile sunt si ele intr-un nivel impresionant. Cred ca este primul regulament al U.E. pentru care la noi exista un demaraj ambitios al respectarii. Sa fie o speranta sau o confirmare a faptului ca "legile sunt ca panzele de paianjen care prind musculite si lasa sa treaca viespile" (Jonathan Swift).

Comentarii

Postări populare