Treceți la conținutul principal

Prezentat

Sărbători de iarnă 2022

 

Speranta...

   Din cand in cand mai calc pe langa subiectul dedicat acestui blog si ajung in zone asa numit domestice, cu teme actuale de discutie. Am mai avut asemenea evadari si cred ca sunt bune pentru evitarea monotoniei.
    Sunt ceva evenimente care se desfasoara in zilele acestea, evenimente care ofera unele explicatii privind contrastul sugerat de imaginea pe care am postat-o la inceput. Fac parte dintre cei pe care anul 1990 i-a prins intr-o intreprindere socialista mare si care ne-am zbatut la vremea respectiva sa o mentinem in stare de functionare incercand sa desfasuram o activitate performata pentru trecerea la
capitalism. Erau chiar sanse sa facem aceasta trecere si am contribuit la schimbari importante pentru alinierea la economia de piata. Nu stiam insa ca pregateam lucruri pentru unii "cu initiativa" care mai apoi au urmarit mutarea averii statului in buzunare particulare. Am inteles si am acceptat prima faza a capitalismului - acumularea salbatica de capital. Buna si asta! Formarea capitalului autohton si lucrurile bune ce au urmat au facut sa avem speranta si sa urcam fiecare pe drumul lui in noua societate. Din pacate s-a ajuns la un impas major: lipsa de bani. Da, nu sunt bani pentru pensii, pentru sanatate, pentru invatamant, pentru infrastructura. Avem acest impas pentru ca se fura atat de mult incat nu mai sunt surse pentru aceasta activitate, majora pentru unii din conationali. Solutia pe care o urmaresc, respectivii, este sa "legalizeze furtul". Personajele momentului contureaza din ce in ce mai bine elementele contradictorii. Apar in media si se disting  unii prin competenta si consecventa in ideea iesirii din marasm a societatii romanesti, altii prin lasitate si incompetenta in ideea prelugirii fazei de acumulare salbatica de capital. Speranta mea este sa avem cat mai curand confruntarea finala si odata cu venirea primaverii, sa putem avea alt orizont. Cred in puterea echilibrului si cred ca societatea romaneasca devine din ce in ce mai unita si mai coerenta pentru a depasi impasul in care se afla.
 
    "Doamne, salveaza-ne de la... un copac al sperantei care si-a pierdut capacitatea de a inflori"
     Mark Twain

Postări populare