Treceți la conținutul principal

Prezentat

Sărbători de iarnă 2022

 

De ce acolo se poate?


Am ales această imagine pentru că are două elemente ce se îmbină peste trecerea timpului. În spate este Templul Concordiei, cel care a inspirat sigla UNESCO, iar în față este  o sculptură din 2011 a artistului polonez Igor Mitoraj, intitulată „Icar prăbușit”. Cele de mai sus se află în sudul Siciliei, lângă orașul Agrigento, pe Valea Templelor. Să fie doar o întâmplare că aici s-au păstrat, într-o stare excelentă, temple de la anii 580 î. Hr. sau aici tradiția are o legătură strânsă cu modul de viață? O călătorie în Sicilia este o călătorie prin istorie, de la ocupația de către greci și romani, iar mai târziu de către arabi, normanzi și catalani. Amestecul de influențe de-a lungul anilor a schimbat felul în care mănâncă sicilienii, așa că vei găsi ingrediente și mâncăruri pe care te-ai aștepta să le vezi în Grecia, 
Spania sau chiar Africa de Nord. Peștele și fructele de mare sunt unele dintre cele mai importante elemente din bucătăria siciliană. Răsfoind ofertele și ingredientele din restaurantele locale vei obține o perspectivă asupra istoriei insulei prin mâncarea acesteia. Sunt sigur că ai trecut deseori prin raionul de pește al unui supermarket sau ai intrat într-un magazin specializat în pește de pe meleagurile mioritice. Peste tot, în aceste locații, miroase a pește, uneori destul de puternic. Nu același lucru l-am constatat în piața de pește din Sicilia. Poate că marfa era proaspătă, poate era cu adevărat curat, nu am explicație la asta. Piața de pește este un fenomen aparte în Palermo sau în Catania. Piața de pește este plină de viață, zbuciumată, plină de culoare cu o atmosferă dinamică. Un loc minunat pentru a arunca o privire asupra vieții siciliene, trezește instantaneu toate simțurile – și apetitul! Fântâna de lângă piața din Catania a fost construită în  
anii 1800 pentru a ajuta vânzătorii de pește să spele marfa și mai apoi locul de vânzare la finalul activității. Treci în spatele fântânii și vei găsi o terasă cu vedere la zona centrală a pieței de pește. Cobori treptele din piatră de lavă pentru a intra în piață și fii pregătit să fii uimit! În fiecare dimineață, în zilele lucrătoare și sâmbăta, aici se vinde pește proaspăt. De la 7:30 până la 14, deși unele tarabe încep să se închidă înainte de prânz. Scena plină de viață uneori chiar haotică. Gospodinele locale, familii întregi și personal de aprovizionare al restaurantelor se agită printre mulțimi, cercetând marfa și căutând chilipirul zilei. Este pur teatru de stradă, o supradoză vizuală și auditivă a simțurilor.  Observarea schimbului dintre cumpărătorii și vânzătorii pieței de pește dintr-o poziție privilegiată de mai sus, de lângă fântână, îți permite să înțelegi mai bine relația dintre loc și oameni. Pescarii își strigă prețul peștelui și se tocmesc cu clienții, vorbind despre chilipirurile lor în dialectul sicilian oricui va asculta. Adesea glumesc cu clienții și anunță cu bătaie în veselă despre prospețimea sau prețul capturii lor. Umbrelele colorate protejează peștele de soare și protejează tarabele care pregătesc cu grijă peștele. În același timp, ei aruncă periodic apă cu gheață peste captură pentru a o menține rece și proaspătă.  Prospețimea produselor este cheia pentru mâncarea delicioasă a Siciliei. Acolo nu este comerț simplu, acolo este tradiția unor oameni care lucrează zilnic pentru oameni. Și vine mereu întrebarea: de ce acolo se poate? Știm cu toții răspunsul și mai bine închei tot într-o idee de tradiție: "Dă-i unui om un pește și va fi sătul; învăță-l să pescuiască și va fi sătul o viață întreagă." - Lao Tse

Comentarii

Postări populare